Een bakker en een cateraar samen laten werken.

16. 01. 17
Hits: 205

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Twee wereld samen laten werken kan dat? In de sport zie je dit al en misschien zijn er wel meer voorbeelden te vinden, maar het moet toch kunnen!

De Jumbo sportploeg bevat schaatser en wielrenners. De wielrenners leren bij de schaatser en de schaatser bij de wielrenners. De wielerploeg leerde dat in de wedstrijd van 5 uur, 6 minuten kunnen zitten, waarin je kan verliezen of kan winnen. De schaatsers leerden dat ze duurvermogen nodig hebben om het op top niveau 1.5 minuut vol te kunnen houden*.

Momenteel zie je in de schoolcatering dat Appel catering samenwerk met Bakker Van Maanen, die samen de formule Handgemaakt hebben gebouwd op de Saxion Hogeschool Deventer en Enschede.

Twee wereld gaan samenwerken op een school onder de vlag van de cateraar maar met behoud van de eigen kernwaarden. Al werkt de een volgens de hygiënecode van de bakkerij en de ander volgens de hygiënecode van de contract catering. Ook hebben beide een andere cao maar dat is opgelost door medewerkers te plaatsen met een Horeca cao. Beide codes zijn samengevoegd zodat de kwaliteits- en hygiënenormen duidelijk zijn.

Een bakkerij staat voor authentiek, ambachtelijk en beleving. Wat de bakkerijen onderscheidend maakt van de supermarkten. Ook binnen de catering zie je die tendens steeds vaker terug komt. Beleving en ambachts denken en basis produceren komen weer naar boven. Kijk maar eens naar de uitstraling van verschillende restaurants, de formule Onze Keuken’ en de opkomst van de Cateraar We Canteen, dat veel samen werkt met lokale ondernemers. Ook SAB catering is begonnen meet ambachtelijk brood voor op het werk en thuis.

De contract catering werk veel met bake off brood om productie te kunnen maken en de kosten laag te kunnen houden. Misschien moet men op dit vlak ook wel weer terug naar het ambacht.

Kwalitatieve en kwantitatieve goede producten overleven altijd. Goedkoop is meestal duurkoop. Dus dit idee is misschien nog wel niet zo gek.

Omdat ik zelf dicht bij dit project betrokken ben en merk hoe deze werelden nog aan elkaar moeten wennen zie ik zeker toekomst in deze samenwerking. Dit project zo je zo kunnen toepassen op een ROC school waar een opleiding brood banket zit waarbij de leerlingen brood kunnen maken en verkopen in deze formule van de school.

Leren van elkaar kan nooit kwaad. Bij elkaar in de keuken kijken en zien hoe de ander zijn product in de markt zet is alleen maar leerzaam. Zo kan een onervaren wielrenner leren hoe om te gaan met de media na het winnen van een koers omdat toevallig Sven Kramer in zijn Team zit. En het mogelijk dat een cateraar kan leren van een Ambachtelijk bakker die een mooi en specialistisch vakmanschap bedrijft.

Leren van elkaar betekend groeien en groeien betekend het steeds beter doen en we hebben elkaar nodig. Zo als een vlieger wind nodig heeft om op te stijgen. hebben wij gasten, leveranciers of wel elkaar nodig om te kunnen ondernemen.

 

We kunnen leren van onze gasten, leveranciers en andere locaties.

 

Bron: interview Nos, jumbo ploeg

Meer info:   Appel catering

                Bakker van Maanen

 

Reacties   

0 #1 Marie 10-05-2017 19:14
Wat een leuk voorbeeld van de samenwerking tussen een bakker en een cateraar. Persoonlijk ben ik een liefhebber van bake-off producten. Hopelijk zie ik dit in de toekomst vaker.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google