Werken of carrière in de catering

16. 02. 20
Hits: 125

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Werken in de catering of misschien wel carrière maken in de catering, kan dat? Vele werkgevers zullen zeggen van wel, maar wat leert de praktijk.

Werken in de catering is werken in een leuk vak. Je ontmoet dagelijks dezelfde medewerkers en studenten en bij vele collega’s zie je dat er een band ontstaat met het bedrijf waar bij je werkt. Vele collega’s blijven daarom ook lang bij een bedrijf hangen omdat ze een binding bij dat bedrijf krijgen. Door overnames is het soms wel mogelijk dat een medewerker heel lang op dezelfde locatie verblijft.

In de catering is 75% van de medewerkers vrouw en maar 25% man. Bron. Veneca    Vele vrouwen hebben daarin een parttime baan en de mannen meestal een fulltime baan met een leidinggevende functie.   Maar is het mogelijk carrière te maken in de catering? Waarschijnlijk wel, maar wat is eigenlijk een carrière?

Een carrière is meestal verticaal stijgen op de ladder om meer status, meer geld of aanzien te krijgen. Maar is het altijd nodig om maar verticaal te stijgen? Nee, Hoe hoger je komt hoe minder mogelijkheden er zijn, hoe drukker het op de ladder wordt en hoe meer je technieken moet toepassen die misschien niet bij je passen.

Hoe hoger je komt hoe politieker je moet opstellen en hoe meer spelletjes je moet spellen. Wil je dat? Dan moet je dat doen maar je kunt ook kijken naar de horizontale mogelijkheden.

Je kunt je ook specialiseren, je kennis vergroten door juist op een andere locatie te gaan staan of naar te solliciteren en te kijken wat je daar kunt leren. Je kunt ook groeien in waarde en in kennis!

Niet iedereen kan door groeien naar directeur. Misschien moet je wel stoppen op het niveau dat je nog leuk vind of op het niveau dat echt bij je past. Wat je aankan en waartoe je kennis reikt.  Ik heb nooit willen doorgroeien naar regiomanager omdat ik daar bemerkte dat ik in een wereld terecht kwam dat niet bij me paste.

Carrière maken is mogelijk. Het vergt soms een beetje geluk en het hebben van een netwerk. Het is een keuze die je zelf moet maken en je realiseren of je er iets voor moet opgeven.

Ik heb altijd gekozen voor het horizontale vlak. Door mijn kennis te vergroten en kennis van het catering vak bij te houden en te volgen. Zodat ik het ook kon uitdelen.

Ik heb gewerkt op vele verschillende locaties qua grote, medewerkers en bezoekers. Ook heb ik gekozen om een balans te houden met privé zaken. Ingegeven door dat ik 2 gehandicapten kinderen heb en ingegeven omdat ik het leuk vind om kennis en dit soort blogs te schrijven.

Ik heb altijd gekeken wat er op mijn pad kwam en soms eens intern gesolliciteerd of aangegeven dat ik wat anders wilde. Soms gehandeld naar wat mij werd aangereikt. Rode draad hield ik altijd, kennis door te geven en ook nu zoek ik weer naar mogelijkheden binnen mijn huidige werkgever dit te doen.

Het leven gaat soms niet zoals je het zelf gepland heb, maar ik heb geleerd dat elke dag weer zijn keuze met zich mee brengt.

Maak van elke dag wat!. Want geld, status of carrière maak soms niet gelukkig. Maar zoek je hem wel. veel succes en weet dat jij je eigen reclame zuil ben.  (wat een collega laatst tegen me zei).

 

 

Bronnen en links:

http://www.veneca.nl/cms/1/6/103/104/7c40d4798f2462128d71b296dfc0b929.pdf

http://www.carrieretijger.nl/carriere

https://www.newstart.nl/blog/carriere-maken-de-beste-en-snelste-manier/

http://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/horizontaal-carriere-maken/

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google