Ondernemingsplan gebruiken

16. 02. 29
Hits: 119

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ondernemingsplan gebruiken

De tendens van het moment is dat er veel met lokale ondernemers wordt gewerkt en dat de tradionele catering verlegt wordt naar een horeca achtige manier van cateren. Restaurants heten tegenwoordig geen kantines meer maar eetgelegenheden. Deze trend vergt een commerciëlere invalshoek en daarbij wordt dan veelal een ondernemingsplan gemaakt. Een ondernemingsplan zie je dan ook vaker in contracten voorkomen.

Er wordt er al tijden met productiviteitcijfers gewerkt omdat vele contracten al commercieel zijn. Waar bij een omzet per uur moet worden gehaald. Aan de hoeveelheid omzet per uur kan men dan zien of er winst wordt behaald. Maar de vraag is hoe wordt dit behaald of wat zijn de uitgangspunten?

Kijkend naar een ondernemingsplan, zoekend op internet, dan zijn het algemene plannen waarin van alles wordt beschreven. Kijkend naar de praktijk komt het erop neer wat doen we, hoe doen we het en wat wordt er van ons gevraagd.

In aanbestedingen trajecten komt het wel voor dat er een ondernemende cateraar wordt gevraagd. Een cateraar die aansluit bij de studenten en die studenten wil verleiden. Eigenlijk doet elke cateraar dat al wel want elke cateraar is ondernemer. Alleen zie je nog veel de tradionele manier van cateren en niet het onderneming schap op de locatie. Al kun je je daarbij de vraag stellen kan dat wel? Kan een locatie cateringmanager ook echt ondernemen. Kan hij een marketingplan uitvoeren. Kan hij reclame maken? Wisselen met acties of belegde broodjes of maaltijden is meestal niet zo moeilijk, maar kan hij ook reclame er voor maken? En op welke manier kan hij dat doen?

Een ondernemingsplan opstellen heeft alleen zin als je hem ook kan uitvoeren. Als daarvoor een acceptatie en ruimte voor is. Je kunt van alles in een ondernemingsplan zetten maar als je het niet kan uitvoeren heeft het geen zin.

Wat kun je nou in een ondernemingsplan zetten?

In een ondernemingsplan kun je zetten wat je doet, hoe je dit wilt uitvoeren en wat je nog extra wilt doen. Als je dat doet betekend het ook dat je daar aan moet houden. Want een opdrachtgever houdt je daar aan vergelijkbaar wat er in het programma van eisen(PVE) is afgesproken. Een bekende term is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.

Maar gebeurt dit ook? Als cateringmanager moet je goed weten wat er in het contract is afgesproken. Lees dus het contract en het pve. Maak samen met je leidinggevende een plan van om dit met je werknemers te bespreken en uit te voeren. Het is ook van belang dat je medewerkers dit pakket van eisen te weten komen zodat ze, a) betrokken zijn bij de uitvoering van het plan en b) weten wat er van hun gevraagd wordt.

Het is niks vervelender om als medewerker later pas achter dingen te komen die je van te voren had kunnen weten.

Het ondernemingsplan is een leidraad voor je locatie en is de basis van je functioneren. Als commerciële partij is het belangrijk je locatie als onderneming te zien en als ondernemer te gaan denken.

Is dit gemakkelijk? Nee, ga je als cateringmanager te veel boven het mais veld uitsteken dan wordt je afgeschoten. Wordt niet te slim als cateringmanager want dat vind je werkgever of regiomanager niet altijd leuk. Vaak wordt er nog te traditioneel gedacht. En medewerkers wordt niet alles verteld. Manager dekken elkaar of zich zelf in om maar niet afgeschoten te worden. Tips hierbij is misschien ook wel, dat je niet je eigen weg moet volgen maar de weg van je werkgever. Lees de verslagen en de contract en hou je hier aan zo dat je ‘gedekt’ ben aan zijn regels.

Ondernemen en een ondernemingsplan gebruik moet je nooit alleen doen. Stel die altijd samen op en maak hiervoor een uitvoeringsplan goed gekeurd door je werkgever. Verdiep je er wel eens in

Succes

Interessante links:

Ondernemingsplan

http://passie.horeca.nl/content/18660/Ondernemingsplan.html

http://www.acus.nl/leiderschap/maak-van-iedere-medewerker-een-ondernemer/

http://zakelijk.infonu.nl/onderneming/50572-motiveer-je-personeel-en-maak-ze-echte-medewerkers.html

https://www.firmfocus.biz/NL/Starters/ondernemingsplan-sector/ondernemingsplan-cateringsbedrijf.php

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google