Machtsvacuüm op locatie nivo

17. 03. 25
Hits: 79

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Machtsvacuüm

Misschien denk je bij het lezen van het woord machtsvacuüm boven dit artikel, wat heeft dit met de schoolcatering te maken? Ook in de schoolcatering wisselen veel managers van teams of groeien managers cq leidinggevenden door naar een andere positie en daardoor verandert er veel op of in een team.

Wat is een machtsvacuüm eigenlijk?:

Een toestand dat er tijdelijk, of langere tijd, geen bestuursmacht is doordat een belangrijk persoon verdwijnt en er nog geen opvolger benoemd is(1)

Voor het woord bestuursmacht kun je hier ook manager of wel cateringmanager cq leidinggevende plaatsen.

Nou wordt in deze definitie gesproken over dat er geen leidinggevende aanwezig is maar het kan ook zijn dat de eerste periode dat een leidinggevende nieuw is je de zelfde symptomen ziet optreden.

Wat zie je dan gebeuren?

Verandering van een manager, op een team, kan veel te weeg brengen. Vb: Groep structuur kan doorbroken worden, medewerkers kun gaan veranderen doordat ze meer of minder ruimte gaan krijgen van het nieuwe management of medewerkers gaan kansen zien om zich te laten gelden. Onrust kan uitbreken omdat men anders moet gaan werken cq denken. Medewerkers kunnen weg gaan, om verschillende redenen.

Zo maar een paar voorbeelden die een verandering van managent met zich mee kunnen brengen en de “macht” opnieuw gesetteld dient te worden.

Wanneer een groepsstructuur doorbroken wordt zie je dat medewerkers zich anders kunnen gaan gedragen. Wat een positieve uitwerking wellicht kan gaan hebben maar ook een negatieve uitwerking kan hebben op de groep. Medewerker die beperkt waren in hun vrijheid gaan bij de nieuwe leiding hun grenzen weer zoeken om te zien wat hun werkruimte weer is. Anders om kan dit ook het geval zijn wanneer men al ruimte hadden om te functioneren en nu de teugels strakker worden aangetrokken kan er verzet komen en een machtsstrijd gaan plaats vinden. Onrust kan uitbreken omdat de nieuwe leidinggevende een koers verandering wil die medewerkers moeilijk vinden of niet willen.

Koersverandering zijn niet altijd makkelijk in te brengen omdat hier veel aspecten bij komen kijken. Je moet daarvoor tijd nemen en draagvlak creëren bij je medewerkers. Medewerkers kunnen weg gaan omdat relaties kunnen veranderen of hetgeen er verandert wordt niet willen. Of doordat de manier van de nieuwe leidinggevende men niet aanstaat. Medewerkers kunnen ook vast geroest zijn of niet de kennis hebben om met een koersverandering mee te gaan.

Om het eerst punt nog iets te verduidelijken is het bij een verandering van management goed te letten op verandering van gedrag bij medewerkers. Medewerkers die hun kans schoon zien en ruimte gaan pakken en daardoor ook macht proberen te pakken. Dit moet je in de gaten krijgen.

Doe je dat niet dan kan het gedrag ondermijnend tegen de nieuwe leidinggevende gaan werken en de boel op scherp zetten. Met alle gevolgen van dien. Soms kan nieuw bloed de boel tot leven brengen maar het kan ook veel onrust geven.

Herken een machtsvacuüm bij wisseling van een manager of als je zelf wisselt van een team.

Zelf heb ik er weleens mee te maken gehad door een leidinggevende vervangen die al jaren op die groep zat en methodes en formulieren gebruikte die al jaren achterhaald waren. Door het grote verschil in werk denken en in werkmethode moest ik een stapje terug doen om de medewerkers mee te krijgen in het nieuwe denken en werken. Met geduld en uitleg is het gelukt en begreep men het.

Denk niet dat dit alleen bij grote team plaats vind dit kan ook gebeuren bij kleine teams.

Ga er alert mee om en doe er mee wat je goed vind. Succes

Lees tips

1) http://www.watbetekenthet.nl/wat-betekent-machtsvacuum/

2) http://www.innovatieforganiseren.nl/gastcolumns/hoezo-de-baas-over-gedrag-managers-effect-op-medewerkers/

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google