Tentamen weken

17. 04. 08
Hits: 58

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Als je in de schoolcatering en met name op een hogeschool werkt krijg je te maken met tentamen weken. In deze weken daalt je basis omzet misschien tot de helft. Banqueting omzet stijgt misschien een beetje d.m.v. extra vergaderingen en lunches, maar over het algemeen daalt je omzet.

Dit betekend dat ook je omzet per uur (OPU) ook gaat dalen tenzij je minder uren in kan zetten. Minder uren inzetten kan ook een verplichting zijn, maar is afhankelijk van de contracten van je medewerkers en de Overwerk of meeruren (art 1 def 17 van de catering cao) die zij over hebben

De meeste medewerkers hebben spaaruren en tijd voor tijd (tvt) uren opgebouwd door extra te werken, deze uren kan je in overleg op laten nemen in deze periode. Daarnaast kun je de 20% regel (zie art 17 en 17A van de catering cao) toepassen, in kader van bedrijfsbelang, omdat er minder werk is maar hier staat tegenover dat je deze uren weer in moet laten halen als er meeruren beschikbaar zijn.

Persoonlijk overleg ik en hou ik met medewerkers bij hoeveel ‘teveel’ uren ze hebben zodat we daar op rustige momenten mee kunnen spelen. Dit vergt wat overleg en uitleg bij medewerkers, maar dit is een onderdeel van commercieel werken en denken als een ondernemer.

Commercieel werken is goed nadenken wat je doet en inspelen of de wisselende situaties die zich voor doen. Je kun gedurende het schooljaar patronen zien waar het druk is en wanneer er minder werkzaamheden zijn. Wanneer je dit bespreek en dit laat zien dan hebben medewerkers meestal begrip voor de werkindeling. Als je uitlegt dat dit dan niet te koste gaat van hun contract zijn ze veelal bereid extra uren te werken wanneer het druk is en deze uren op te nemen wanneer er minder werkzaamheden zijn.

Iedereen denk aan zijn baan en wil zijn baan graag behouden speel je hier als leidinggevende niet mee dan kan je werkgever ingrijpen door medewerkers weg te halen of het over te nemen.

Laat zien aan je medewerkers en je werkgever waar Meeruren liggen of zijn en wanneer deze opgenomen kunnen worden zodat tentamen weken geen periodes zijn waar medewerkers niks staan te doen of dat er wordt gezegd dat er te veel uren worden gepland.

Succes

 

lees tips:

http://blog.wetrecht.nl/kun-je-medewerkers-dwingen-om-verlof-of-vakantie-op-te-nemen/

http://www.mkbservicedesk.nl/8563/mag-personeel-dwingen-vakantiedagen-nemen.htm#

http://www.allesoverwerk.nl/werknemer/kennisbank/mag-je-werkgever-je-verplichten-tot-verlof-als-er-minder-werk-is

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google