Politiek spel

17. 05. 12
Hits: 68

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Politiek in de catering is misschien iets wat je niet verwacht maar toch aanwezig is. Duidelijk zeggen welke koers er gevaren wordt of duidelijk aangeven is er niet altijd bij. Dubbele agenda’s zijn ook in de catering in vele lagen aanwezig.

Het politieke spel wordt in de catering in alle lagen gespeld. Of je het nu leuk vind of niet het gebeurt gewoon.

Persoonlijk hou ik er niet. Vind het wel leuk om te zien hoe dit wordt verricht en vindt het af en toe leuk om debatten te volgen maar pas het weinig zelf toe. Ik bemerk het wel dat het om me heen gebeurt en bemerk ik dat het tegen me wordt gebruikt dan heb ik wel zin om het ook toe te passen. Klaverjassen vond ik altijd een leuk spel, dat tegen me te spellen ga ik heel snel mee doen in dat spelletje.

Hoe het spelletje gespeelt wordt, is veelal afhankelijk van de betreffende persoon en zijn motieven. De een heeft andere belangen of reden dan de ander. De een speel het veel meer dan een ander. Soms den ik wel eens dat het met de kwetsbaarheid van de persoon te maken heeft of de doelstellingen die hij/ zij naar streeft.

Ga ik merken dat iemand het gaat spelen of het speelt dan ga ik het spel analyseren hoe hij/zij het speelt of gespeelt heeft. Belangrijk daarbij is, als je door begint te krijgen dat er een spel wordt gespeeld, info of troef kaarten op te gaan zoeken en te gaan zoeken waar de zwakke kanten van je tegenstander in het spel zitten. Een kleine tip is misschien hou je mond dicht en laat de ander praten. Alles wat je zegt kan tegen je worden gebruik maar probeer wel te sturen in de richting die jij wilt gaan. De invulling is aan jou.

Een specifiek voorbeeld ga ik niet noemen maar ik heb wel eens bij een management vergadering gezeten waar ik strategieën hoorde waarvan ik dacht, spelen jullie het spel zo!

Als ik merk dat mijn directe leidinggevende dit spel speelt en met mij gaat spellen dan ga ik het spel lekker mee spelen, maar persoonlijk vind ik dat je daar niks mee wint. Ik vraag me dan gelijk af waarom doe je dit? Ben je alleen maar bezig met eigen belang of eigen carrière of ben je bezig met de doelstelling van het bedrijf? Het antwoordt komt meestal in de toekomende tijd.

Richting mijn collega’s of medewerkers speel ik bijna nooit dit spel of ik moet weten dat ik me niet kwetsbaar op moet stellen omdat daar misbruik van wordt gemaakt. Ik geef zelf meestal aan waarom ik iets zeg of laat medewerkers even zelf na denken, afhankelijk van de betreffende persoon.

Politiek bedrijven in de catering is meestal ook een marketing spel. Althans zo komt het op mijn over. Dingen roepen, maar niet de structuur er achter aanbieden of maken in de organisatie. Binnen de organisatie is het meestal een kwetsbaarheid van personen die bang zijn om hun kwetsbaarheid te tonen of te laten zien omdat ze bang zijn om er op gepakt te worden. Indekken is een gewoon goed want pas op als je op iets gepakt wordt.

Het politiek spel komt ook voort uit carrière willen maken. Beter willen zijn dan een ander.

Denk er eens over na of je het tegen komt. Misschien wordt dit spelletje wel tegen je gebruikt. Denk er maar eens over na of je het spelletje mee speel of zelf speelt. Lees eens de lees tips

Succes

Lees tips (om ze te lezen kun je gratis een accound aan maken)

https://www.managementsite.nl/beheers-jij-politieke-spel-organisatie

https://www.managementsite.nl/macht-politiek-organisaties

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google