Niet door macht maar door kracht.

17. 10. 07
Hits: 74

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Niet door macht maar door kracht.

Al we voor het eerst leiding geven de worden hebben we het gevoel dat we macht hebben om mensen te sturen. Dit hoorde ik in een radio programma dat ging over jonge politie agenten die net van de academie afkwamen en dachten dat zij nu macht hadden over anderen omdat zij in de uitvoeren en controlerende macht staan volgens de wet.

Deze machts uitstraling zie ik ook wel bij jonge collega’s die net leidinggevende zijn geworden van een locatie en medewerkers proberen te sturen. Ze zeggen, “ik ben de baas en je doet maar wat ik zeg” of dreigen met middelen waarvan ze eigenlijk niet weten dat ze die bevoegdheden helemaal niet hebben.

Soms moet ik daarop wel eens lachen dat nieuwe leiding gevende deze trucs of houding gebruiken terwijl ze in het geheel niet weten wat ze doen. Je kunt ze het ook niet kwalijk nemen omdat ze de kennis niet hebben of niet geschoold zijn in management tactieken of recht en wet kennis. Het wordt ze ook niet aangeboden.

 

Veel zie je wel dat functie worden opgevuld door goede personen met wel de juiste kennis maar ik krijg nog wel eens een telefoontje van een collega waar iemand weer op een post is gezet die er eigenlijk niet geschikt voor is, door ontbrekende kennis.

In het radio programma gaf men aan dat bij de politie nieuw politie agenten dit net op de vloer werkzaam gingen zijn, een heel programma gingen door lopen om ingewerkt te worden. Leren wie er op de straat aanwezig is en met welke organisaties je te maken krijgt. Het bezoeken van instelling tot praten met hulpverleners. Dit heb ik nog nooit in de catering gezien. Leren met wie je te maken krijgt en leren hoe je daarmee moet omgaan.

Er wordt bewust geïnvesteerd in het inwerk programma om beide kanten te leren kennen of te leren begrijpen, want als er begrip is werkt het makkelijker samen en worden problemen makkelijker op gelost.

Ik zou hopen dat dit gebeurde in de catering. Veel meer investering in mensen en hun functies. Zodat een leidinggevende niet door macht leidinggeeft maar uit kracht of wel kennis zijn of haar team dient.

Dit voorkomt wrijvingen en problemen. Deze worden dan sneller opgelost. Praten met elkaar en in elkaar inleven lost veel op. Gebeurt dit niet dan ontstaat er altijd onvrede, die weer leiden naar spanningen en gevolgen die je niet wilt.

Ben je net leidinggevende leer dan van je medewerkers en ga op zoek naar informatie over je vak. Gebruik je machtpositie niet verkeert en realiseer je dat je deze eigenlijk niet heb. Want als er wat gebeurt heb je niks te vertellen en alleen een adviserende rol. De juriste binnen je bedrijf weten meestal veel beter hoe het zit, dus dien je medewerkers.

Succes

lees tips

De do’s en dont’s van jong leiding geven

Voor het eerst de baas: hoe pak je dat aan?

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

advertentie google