Blog schoolcatering

Frisdranken uit middelbare scholen onverantwoord

12. 10. 09
Hits: 849

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Een titel van een onderzoek dat de cateraar Arron Fresh in 2005 heeft laten onderzoeken door een onderzoekbureau. Met de vraagstelling "Hoe verantwoordt is dit nu echt". 

In het artikel komt naar voren wanneer dit wordt toe gepast dat jongelui opzoek gaan naar alternatieven en die alternatieven zijn meestal ongezonder. Ze gaan meer kopen en dus meer drinken en dit geldt niet alleen voor frisdranken maar ook voor candybars, frituur en ander snoepgoed. De praktijk leert ook dat tieners op zoek gaan wat er in de wereld te koop is en nog niet na gaan denken over wat goed voor ze is. Gebeurt dit nu nog? ja, de tieners zijn nog niet veel verandert en naar veel zoektocht over dit onderwerp vindt en hoor ik nog geen verandering. Een opvoedkundige gaf eens aan dat je tieners moet coachen maar hun zelf moet laten lopen, want dat is wat ze willen en wat hun volwassen maakt. Zelfreflectie wordt pas ontwikkelt bij een mens op de leeftijd van 21 jaar dus een corrigerend vermogen hebben ze nog niet, dus met voorlichting en een beetjes sturing kun je wel wat bereiken. Zie ook dit artikel .

Regelmatig doet het RIVM ook onderzoek naar het voedingsaanbod in schoolkantines, daar uit komen hele herkenbare resultaten. Een van die onderzoeken heet Aanbod levensmiddelen in schoolkantines (jan 2011). In dit rapport zie dat scholen die hun leerlingen in de onderbouw op school houden enig resultaat boeken maar scholen die hun leerlingen naar buiten laten gaan minder resultaat boeken omdat deze leerlingen hun eigen weg gaan zoeken. Wat gaat de huidige markt nu doen? Eenderde van de schoolkantines gaan naar een gezondere kantine aanbod, maar gaat het werken?

Gaan de kantines een ondergeschikte rol spelen omdat de tieners hun eigen weg zoeken of wint de kantine de slag om de tieners een gezondere levensstijl aan te leren. Als deze strijd wordt verloren wat zijn dan de consequenties?. Ontslagen in de schoolcatering of gaan scholen meer betalen voor hun catering. Gaan ze gezonde voeding stimuleren en sponseren of doen ze dat niet, want ook de scholen moeten bezuinigen.

We gaan het zien.

 

advertentie google

Pagerank

PCheck Page Rank

Denk eens na!

! Werk niet in je locatie maar werk er aan. Zodat je kunt groeien.

Mail

? Heb je vragen over de schoolcatering, mail dan naar info@schoolcateringmanager.nl