Overwerk of meeruren

14. 01. 18
Hits: 107

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Overwerk of meeruren

Wanneer is werk, overwerk of meeruren? Werk is pas over werk als er meer dag 9 uur per dag wordt gewerkt bij een fulltime verband. Meer uren zijn uren die meer worden gewerkt bij een parttime verband. Zie meer hier over in art 16 en 17 van de Contractcatering cao.   Dus als je parttime werk kun je eigenlijk nooit in aanmerking komen voor overwerkt en zijn extra uren altijd meeruren en worden bij uitbetaling nooit extra belast.

Hoe worden dan overwerk uren of meeruren belast bij uitbetaling?

Dan moet er eerst duidelijk worden gesteld of de overuren of meer uren daadwerkelijk als overuren bestempeld kunnen worden. Op loonwijzer kun je hier duidelijk antwoord krijgen. Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe dit in elkaar zit.

Veel al geeft een werkgever een oplossing voor meeruren of overwerk in de vorm van tijd voor tijd regeling omdat beter voor ze is en vooral in de schoolcatering zijn er veel rustige periodes waarin extra uren weg gewerkt kunnen worden. Belangrijk voor een werkgever is dat er niet te veel uren worden ingezet, want hij wil een bepaalde omzet per uur behalen omdat hij dan kan zien of er winst wordt gemaakt. Wanneer je samen met je werkgever overgaat toe uitbetaling van meeruren of overwerk uren raadpleeg dan eerst de loonwijzer.

Krijg je toeslag bij overwerk of meeruren?

Ja dat kan, maar dat ligt verschillend. Als je in de cao zoekt op het woord toeslagen kom je hier over verschillende artikelen tegen. Je wordt door verwezen naar de toeslagen matrix. Deze toeslagen worden wel eens apart uitbetaald en de uren geboekt naar je verlof saldo, om als 100% op genomen(uitbetaald) te kunnen worden.

Kun je zelf bepalen wat je met je overuren, meeruren of spaaruren doet?

Ja, maar dit gebeurt altijd in overleg met je werkgever.

Weet je ook wat spaaruren zijn? Nee, kijk dan de volgende video.

 

Bronnen:

Overwerk en belasting:

FNV:

Wikipedia:

advertentie google

Managers tip

T 10 tips voor de beginnende managers.

Managers tip 2

T Durf te ondernemen, Maak reclame, zegt wat je doet en hebt, Laat mensen proeven. Geef wat weg.

Managers tip 3

T Voer een gesprek met je medewerkers, geen gevecht!