Jeugd en bestedingspatroon

12. 07. 27
Hits: 79

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Jeugd en bestedingspatroon

We willen graag de jeugd aan de gezonde voeding helpen maar kan dat eigenlijk wel? Hoe doen we dat? Vragen we wel eens af wat hun bestedingspatroon is of hoeveel zakgeld ze krijgen, met name bij 12  tot 16 jarigen. Of doen we dat niet? Willen de ouders dat graag dat de school dit doet? Of wil de school een opvoedmogelijkheid geven? Maar ja, wat doen we er dan aan?

Met alleen de kantine vol stoppen met gezonde producten maar geen actie plan maken om de kinderen binnen te houden!. is dat niet te eenzijdig? Want als er een AH of een pomp station in de buurt is moet je hier wel wat mee doen anders heeft het geen zin.Je kunt wel iets aanbieden maar als ze het niet kopen heeft het geen zin. Gezonde werking is dat het aanbod bij de vraag aansluit en niet dat het aanbod later vernietigd wordt.

Als we eens terug gaan kijken naar de inkomsten, het zakgeld, van de jongste groep, dan is dat geen vetpot (bron Nibud en persoonlijke ervaring van de doelgroep) waarbij ze elke dag naar de schoolkantine zouden kunnen rennen om een broodje kroket van € 1,30 te kopen en al helemaal niet een broodje hamburger of pizza van rond de €1,75 of duurder. Dan zijn ze zo door hun zakgeld heen, Dus besteden ze dit aan producten rond een euro. Dit zijn bijvoorbeeld Tosti, Chips, Lolly's, wat blikjes frisdrank en petflessen zijn meestal al boven de euro en daar houd het wel bij op. Deze groep neemt nog veel eten mee van thuis.

Het bestedingspatroon van 17 jaar en ouder is anders, ze hebben meestal een baantje en moeten daarvan ook meestal veel meer betalen. Hoe vaak horen we niet dat deze groep zelf hun studie moet betalen of een bedrag bij moet leggen. Bron  Maar wat is hun inkomen dan? Volgens het Nibud lag dit in 2009 rond de € 144 per maand (scholieren onderzoek) voor veel meer informatie zie dat onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat het meeste geld op gaat aan snoep en snacks, waarbij een verschil is tussen jongens en meisjes. Maar dat naarmate ze ouder worden er een verschuiving plaats vinden.. 

Kopen zij dat snoep en snacks in de kantine of juist niet? Het kan als ze op het schoolplein blijven maar heb je een AH of pompstation naast de deur dan heb je een stevige concurrent, die veel mogelijk klanten van je afpakt omdat jij waarschijnlijk altijd duurder bent. Frisdrank zijn bij de AH altijd goedkoper en soms wel de helft van de prijs die jij er voor vraagt. Ze worden dus slimmer met geld en laten zich meestal niet meer de wet voorschrijven wat ze met hun geld wel of niet mogen kopen. Ze weten ook wat de boel kost tegenwoordig en ze weten heel goed dat ze bij de AH 2 pistoletjes met een bak salade kunnen kopen voor de prijs die in de schoolkantine voor een pistolet met salade wordt gevraagd.  Dus de keuze wordt makkelijker, zelf kopen en maken loont. Doen de docenten trouwens ook, als er een AH naast de school is lopen de docenten ook met z'n allen naar de AH..

Gezonde voeding aanbieden is zo gemakkelijk dus niet en zomaar roepen dat alle kantines gezonder moeten is wat naïef! Als je vraag en aanbod niet op elkaar afstemt. En hoeveel jongeren bereiken we? Is het commercieel wel haalbaar als dit gebeurt? of moet de school dan bij springen. Subsidie geven of moeten de contracten verandert worden naar een openboek contract zodat de kosten en opbrengsten duidelijk worden.. Een cateraar wil geld verdienen dus als je die inhuurt tegen een commercieel contact, kost het geld..

De jeugd hun geld laten uitgeven in de schoolkantine is niet zo gemakkelijk. Ze te laten kiezen voor gezonde voeding al helemaal niet, maar is het onmogelijk? Nee, waarschijnlijk niet, maar je moet er wel wat voor doen.  Ze tot nadenken aanzetten en voorlichting geven over voeding. De meeste ouders besteden er aandacht aan letten op hun uitgave patronen. Jeugd tussen 12 en 18 jaar ontwikkeld zich snel, al zegt een relatie deskundige slapend en hangend, maar ze onderzoeken de wereld en proberen van alles uit en moeten wennen aan de wereld, waar ze in los gelaten worden en dat kan zijn als een kind in een snoepwinkel..

advertentie google

Denk eens na!

!behandel jij een ander zoals hij jou behandeld?!

schoolcatering tip

T Blij personeel = hoger productiviteit