Innovatie

15. 03. 28
Hits: 82

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Innovatie is tegenwoordig een woord dat veel wordt gebruik. Maar wat is het eigenlijk? Innoveren is eigen steeds weer vernieuwen. Vernieuwen? Waarom? Dit omdat mensen nieuwe dingen, producten willen hebben. Producten en diensten hebben een levenscyclus. Misschien een makkelijk voorbeeld, we willen elke 2 jaar een nieuwe smartphone, want we willen mee met iedereen.

Op een product of dienst wordt op een gegeven moment uitgekeken of wordt niet meer gekocht dus moet er een nieuw product aangeboden worden. Doe je dit niet als producent of cateringmanager, dan verkoop je binnenkort niks meer. Deze materie kun je ook toepassen in de (school)catering. Je kunt niet steeds het zelfde buffet, snacks, maaltijden en andere producten neer zetten je zult moeten kijken welk product verkoop steeds minder en welke producten worden ontwikkeld in de markt.

Elk jaar zie je op de horecava nieuwe producten gepresenteerd, waar van men kijkt of deze aanslaan. Dit kun je in de schoolcatering ook doen. Cateraars kijken voortdurend naar nieuwe producten, trends, verkoopformules en wat de concurrenten doen. Een goed voorbeeld is de catering van We Canteen, cateren bij bedrijven en scholen met lokale ondernemers. Ze ontvingen in 2013 een innovatie Award voor het meest innovatie concept. We Canteen zette een concept neer wat nog niet eerder was vertoont.

Zie hier een bedrijfsfilm  

Innoveren kun jij als cateringmanager ook! Ja, ik weet je bent afhankelijk van de producten die je werkgever toestaat om te bestellen. Maar kijk eens creatief naar de producten op je bestellijst. Wissel producten eens af of haal een product uit de verkoop om hem naar een maand of andere periode weer eens terug te plaatsen om te kijken wat dat product doet.

Probeer te vernieuwen of als je ideeën op zijn, medewerkers mee te laten denken. Misschien komen ze met ideeën waar je zelf niet aan gedacht hebt. Soms is het een idee om je indeling van de winkel alleen te veranderen om al een andere uitstraling te krijgen. Ga eens praten met je doelgroep, de student. Leg je oor eens te luisteren wat ze willen of wat ze missen. Ga met deze resultaten naar je werkgever of je contact persoon zodat je ook laat zien dat je graag wil veranderen. Soms zijn de verandering niet mogelijk maar je laat wel zien dat je met je vak bezig bent en de klant serieus neemt.

Innoveren betekend veranderen en luisteren naar wat de klant wilt of wat er gebeurt met de verkoop van je producten. Innoveren betekend ook aangeven aan je werkgever wat er gebeurt zodat hij met je mee denk en je ruimte geeft om te kunnen innoveren. Jij bent als cateringmanager zijn klankbord en een feedback mogelijkheid voor zijn onderneming. Jou studenten en medewerkers zijn dat voor jou. Help elkaar om een goed product neer te zetten waarmee je kan verkopen.

Innoveer je niet dan zal je merken dat je producten steeds minder verkopen en dat je klanten weg lopen en op zoek gaan waar wel nieuwe producten worden verkocht.

Een mooi stappenplan vond ik op de site van  innovatieNetwerk waar je onderaan een stappenplan tegen komt die je als voorbeeld kan gebruiken om dingen de veranderen. De 4 basisstappen zijn: 1) Creëer draagvlak.  2) Ga verkennen.  3) Ga betrekken. 4) Ga verduurzamen.

Eigenlijk merk ik dat we dit al jaren doen, want: Verandering van spijs doet eten

innovaties in de catering

 

Succes

Tips

Alles over innovatie

Innovatie cateringmanagezine

Trens en innovatie

 

advertentie google

Denk eens na!

!behandel jij een ander zoals hij jou behandeld?!

schoolcatering tip

T Blij personeel = hoger productiviteit