De gezondeschoolkantine

12. 01. 07
Hits: 122

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Waar begint gezonde voeding?

Gezonde voeding begint bij opvoeding/ouders? Gezonde voeding begint bij de school? Gezonde voeding begint bij de cateraar? Of begint gezonde voeding bij informatie? Waar begint gezonde voeding? Gezonde voeding begint waarschijnlijk bij ons allemaal?  Allemaal vragen, onderwerpen die beschreven worden op Internet. Iedereen is er mee bezig. Veel convenanten worden er beschreven en ondertekent of niet. Maar waar begint het eigenlijk? Bij jezelf of bij onze ouders? Maar wanneer kunt je dat bepalen? 12 jaar, 16 jaar, 20 jaar? Hebben we niet allemaal een taak om ons zelf en de wereld om ons heen "gezond" te houden? We leven in deze wereld met elkaar en we kunnen niet zonder elkaar. Een goede samenwerking lijkt dus zinvol.

Wat kun je doen als cateringmanager?

Als cateringmanager kun je wel wat doen. Maak keuzes, je krijgt alle doelgroepen in je kantine, van gelovige mensen tot veganisten, van "gezond" etende mensen tot "ongezond" eten de mensen. Probeer je assortiment aantrekkelijk te maken voor alle doelgroepen als je daar de vrijheid in hebt. Realiseer dat je met jeugd te maken hebt en dat je een voorbeeld functie hebt en een leer functie kan geven. Vele kinderen kijken naar je en als je er al lang werkt kennen velen je. Heb je een uitstraling met je kantine leef die dan ook zelf na, want kinderen kunnen gemakkelijk door dingen heen prikken. Maak je bewuste keuzes en vertel je dat je voor 11.30 uur bijvoorbeeld geen frituur aanzet dan begrijpen ze dat allemaal.

Moet ik het alleen doen?

Doe het eigenlijk niet alleen, gebruik methodes om je locatie verbeteren, om te komen tot een goed stappenplan. Als je alleen de wereld wil veranderen dan lukt dat niet. Gebruik eventueel de schoolkantinebrigade van het voedingscentrum die waarschijnlijk gratis je kantine komen checken.  In het artikel Je schoolkantine verbeteren hebben we het gehad over het P.O.G. model wat je eigenlijk ook op dit thema toe kan passen. Je wilt je Product veranderen maar doe dat nooit zonder je Omgeving er bij te betrekken. Wil de school niet of krijg je geen mogelijkheden of worden er geen projecten op dit onderwerp opgestart, denk dan goed na wat je doet. Trek niet alleen de kar probeer hulp van de anderen te krijgen. De school moet wel mee doen. kijk ook eens voor meer info op de site van de gezondeschool.nl

Wat is het Doel?

Het doel is een Gedragsverandering te laten plaats vinden bij de jeugd maar ook bij de ouders en de leraren. kost dit tijd? ja dit gaat tijd kosten want een gedragsverandering doe je niet zomaar. Naast een gedragsverandering bevordert gezonde voeding de schoolprestaties en het verbeterd het functioneren van je lichaam. Je gaat gezonder leven wat je jezelf gezonder maakt. Dus eigenlijk doen we dit voor ons zelf en we proberen een ander te helpen dit na te volgen.

kijk eens naar de onderstaande filmpjes of folders, die je verder kunnen helpen met dit onderwerp.

Meer info klik op een van de foto's voor meer informatie over dit onderwerp: (afkomstig van het voedingscentrum)

 

Gezond en duurzaam voedsel         Zo pak je dat aan                 Handboek voor het MBO

 

advertentie google

Denk eens na!

!behandel jij een ander zoals hij jou behandeld?!

schoolcatering tip

T Blij personeel = hoger productiviteit