Eten op school

12. 01. 07
Hits: 45

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Eten op een school heb je in alle soorten en maten. Van diverse broodsoorten, verschillen dranken tot warme frituur snacks en warme maaltijden. Je kunt het bijna niet bedenken maar bijna alles is er wel verkrijgbaar. De schoolkantines zijn er in eenvoudige kantines waar net een broodje, snoep of wat dranken worden verkocht tot uit gebreide restaurants, café, snackcorners of tot een bijna supermarkt op een school. Momenteel is eten op school of misschien gezond eten is een hot item. Iedereen heeft het er over maar willen de jongeren dat wel? Is dit een kwestie van opvoeding. Moet dit door de overheid worden opgelegd? Er wordt veel over gediscussieerd en een handvest over geschreven. Maar waar leid het toe?

Zal het iedereen het toch samen moeten doen? Waaruit komt dat gezond voedsel en eetgedrag? Vanuit thuis of is ongezond voedsel iets van rebellerend gedrag.Er zal een gedragsverandering moeten plaats vinden om gezonder voedsel of wel of minder van hetzelfde steeds te eten. Mensen zijn alles eters en jongelui willen veel snacken of kunnen nog niet selecteren op hun voedingsgedrag. Ouderen kunnen dat meestal ook niet maar denken er wel steeds meer over na. Komt het voedingsgedrag voort uit de opvoeding of is het zo dat tieners moeten leren omgaan met het feit dat ze los worden gelaten en voor keuzes komen te staan en moeten leren om keuzes te maken wat eerder voor hun werd gedaan? Zijn kinderen of mensen kudde dieren die met de menigte mee lopen en als we allemaal naar de kantine lopen en een kroket pakken dan doet iedereen dat. Want we willen toch mee doen? 

Maar hoe komt dat eten allemaal op school?

De catering wordt vaak uitbesteed aan een externe partij omdat de catering geen taak is van het onderwijs of niet als basistaak wordt gezien van een school. Hierop spelen vele cateraars in. Hoeveel cateraars zijn er wel niet in de schoolcatering. Op de homepagina hebben we er al veel neergezet waarvan er maar een paar de grootste marktaandeel hebben en er veel kleine cateraars zijn die op het moment inspelen op het gezond assortiment en daarmee willen scoren. Gaat het werken? We zullen het zien. De grote cateraars zijn nog niet zo ongerust omdat de schoolcatering niet hun hoofdtaak is.

Waar gaat het eten op de scholen naar toe?

Gaan de vele cateraars het reden of gaan de scholen de voeding van hun studenten weer in eigen hand nemen om hun school weer 'gezond' te maken. Nou heeft gezond maken van school niet alleen met voeding te maken maar door goede voeding presteren we beter. Zijn er over 10 jaar nog cateraars of willen de scholen het weer zelf doen? Gaan we terug naar de catering van ons omringende landen? Zou het kunnen? Is er wel geld voor om deze omslag te maken? Willen scholen de kennis die nu bij cateraars zitten tot zich nemen en het weer zelf gaan uitvoeren? Heb je nog de catering in eigenbeheer dan is er nog een hoop kennis in huis maar besteed je dit al meer dan 10 jaar uit dan is het veel verandert in de loop van jaren.

Wat is gezonde voeding?

Wanner je deze vraag stellen kun je ook afvragen of er ongezonde voeding bestaat en dat is twijfelachtig. Als je misschien 10 broodjes kroket per dag eet dan krijg je eenzijdige voeding binnen maar is de voeding op zich ongezond? Waarschijnlijk geldt dit hetzelfde als je 10 appels eet op een dag. Beide gevallen wordt je voeding te eenzijdig dus leert het voedingscentrum te eten uit de schijf van vijf waarbij alles aanbod komt. In de meeste schoolkantines zie je deze producten wel terug als je moet er bewust keuze voor maken.

 

Link tips

Tijd voor eten.nl

advertentie google

Denk eens na!

!behandel jij een ander zoals hij jou behandeld?!

schoolcatering tip

T Blij personeel = hoger productiviteit